Wat is angst?

Angst komt voort uit een gevoel van vrees!

Dat kan variëren van een lichte beklemming tot een hevige paniek. Of angst altijd negatief moet zijn is nog maar de vraag. In het verkeer kunnen diverse angsten een rol gaan spelen: o.a. verkeersangst, verkeersfobie(ën), rijangst, angst voor auto(snel)wegen en/of rotondes, examenvrees, faalangst.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst te mislukken, vooral in situaties waarin je beoordeeld wordt voor een toets of een examen, of wanneer je denkt dat je beoordeeld wordt, of als er gepresteerd moet worden. Het is een angst die belemmerend werkt en veelal gepaard gaat met diverse klachten. Iedereen heeft min of meer wel eens last van faalangst, kent examenvrees vooral wanneer je op moet voor een toets of een examen, maar het wordt een probleem wanneer deze angst zo’n beslag op je legt dat je nauwelijks of niet meer kunt presteren.

Hoe ontstaat het?

Aan het ontstaan van faalangst kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen: karaktereigenschappen en/of negatieve ervaringen in de kinderjaren, een matige basis van rijvaardigheid, gebrek aan kennis en vaardigheid, een betrokkenheid bij een ingrijpende gebeurtenis, stressreactie(s).

Welke soorten komen voor?

  • Sociale faalangst, ofwel de angst om afgewezen te worden bijv. bij een rijexamen etc.
  • Psycho/motorische faalangst: Je doet precies de verkeerde handelingen, je trapt het rempedaal in i.p.v. het gaspedaal of andersom. Je slaat links af terwijl de opdracht was juist rechts af te slaan.
  • Cognitieve faalangst: je kunt je pas verworven kennis niet meer reproduceren,
    je bent niet meer in staat antwoord te geven op de gestelde vragen.

De gevolgen van faalangst en rijexamenvrees:

Je zelfvertrouwen vermindert of kan zelfs geheel verdwijnen, je wordt steeds onzekerder door de negatieve bevestiging dat je daadwerkelijk faalt, resultaten blijven dan ook achterwege.

Wanneer je kiest voor Autorijschool Goed Plan, krijg je begeleiding van een erkend faalangst instructrice, opgeleid door Sjaak de Coninck, dé goeroe op dit gebied.
Samen gaan we er voor, dan gaat het zeker lukken!

Voor meer informatie over faalangst kun je kijken op www.faalangst.nl. Je kunt ook een test doen op internet om te kijken of faalangst bij jou van toepassing is op www.123test.nl en op de faalangst website.

Neem direct contact op