Kandidaten met faalangst hebben de mogelijkheid om een faalangstexamen af te leggen. Een uitgebreide proef die bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan.

Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kun je het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Autorijschool Goed Plan is dat! Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kun je al vanaf je eerste rijles werken aan je spanning.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duur: 80 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In het faalangstexamen wordt voldoende tijd genomen om je op je gemak te stellen. Want als je je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!

Time-out aanvragen

Bent je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Jouw examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Niet makkelijker

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat je moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder

Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan standaard praktijkexamen voor de personenauto.

Wil je meer informatie? Laat dan een bericht achter op het contactformulier op de website!

Over het faalangstexamen kun je alle informatie vinden op de website van het CBR;

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/praktijkexamen-auto/faalangst-rijexamen.htm