De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt auto-rijexamen. Het is een goede gelegenheid om te kijken hoever je inmiddels bent met je rijopleiding en om alvast te wennen aan het echte rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid, je instructeur rijdt mee. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Ook zul je de auto even stil moeten zetten voor een situatie-bevraging, dit om eventueel op terug te komen bij je nabespreking.

Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Hierbij wordt je zelfreflectie-formulier gebruikt waarop jij jezelf cijfers hebt gegeven voor die examenonderdelen; Omgaan met het voertuig / Veiligheid / Doorstroming / Sociaal Rijgedrag / Milieubewust rijden. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgende examen. De TTT duurt even lang als en is inhoudelijk vergelijkbaar met een auto-rijexamen.

CBR voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de toets, moet je in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat. De examinator controleert dit in het systeem vooraf aan je TTT, samen met je geldige identiteitsbewijs. Ook moet je vooraf het formulier ‘Zelfreflectie’ invullen. Voor de toets geef je dit formulier aan de examinator.

Weg met de rijexamen zenuwen!

Omdat de TTT hetzelfde verloopt als het rijexamen, weet je precies wat je straks tijdens het rijexamen kunt verwachten. De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examen situatie. Nervositeit wordt zo bij veel kandidaten weggenomen.

Vrijstelling verdienen voor je rijexamen

Omkeren, parkeren, hellingproef of achteruit rijden. Het zijn voorbeelden van ‘bijzondere verrichtingen’ en ze vormen een onderdeel van het rijexamen. Wanneer je tijdens de TTT het onderdeel bijzondere verrichtingen goed doet, krijg je hier vrijstelling voor en hoef je op je eerstvolgende praktijkexamen geen bijzondere verrichtingen meer te laten zien. Als andere examenonderdelen tijdens de TTT niet vlekkeloos verlopen is dat geen ramp: je hebt dan toch je vrijstelling verdiend en met goede opbouwende kritiek, heb je voldoende motivatie om met de juiste focus het rijexamen te gaan doen.

Adviesformulier
Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het rijexamen. Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier zie je precies waaraan je nog moet werken. Samen met je instructeur kun je dan gericht je rijopleiding afronden.

Neem het mee!
Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je examen doet. Dit is met name belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Wij bevelen een tussentijdse toets zeker aan!!

Op de site van het CBR vind je nog meer informatie;

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/praktijkexamen-auto/tussentijdse-toets-doen.htm